2005-09-05

Flygande spaghettimonster

Det flygande spaghettimonstret är en fiktiv gudom, som skapades i protest mot utbildningsstyrelsen i Kansas och dess beslut att tillåta att intelligent design som lärs ut i Kansas skolor. Det flygande spaghettimonstret (The Flying Spaghetti Monster, FSM) har sedan blivit ett internetfenomen. Pastafarianism kallas det visst ibland :) !

Snubben som hittade på pastamonstret protesterar väl inte så mycket mot intelligent design som ide, utan mera mot att det lärs ut som något annat än en religiös ide. Vetenskap är det inte, filosofi eller religion låter rimligare.

Själv tycker jag då att det vore en MYCKET intelligentare design att inkludera evolution än att bara trycka dit en färdig version. Fast så är jag ju inte någon gudomlig nudel heller, så vad vet jag?
Länk: Church of the flying spaghetti monster

3 kommentarer:

thebe sa...

Om man räknar på det flygande monstrets av spaghetti oräkneliga armar (jag hoppas det är Kungsörnens, de är bäst) så kan man ju förledas att tro att det är rent slumpartat och gudomligt det som åstadkoms. Men tänker man på pastans evolution inser man att det sker på ett förutbestämt, men fantastiskt evolutionärt sett, sättet armarna blir fler på. Och även om du inte skulle vara en gudomlig nudel är du kanske magiker i tagliatelle-ordern??

Lethe sa...

Skall intelligent design läras ut i skolor som vetenskap? Nej, det är väl ingen bra idé. Med det sagt om ser på ämnet seriöst så kan man lära sig mer om debatten som pågår i Usa just nu på justicetalking.org
Justice talking är ett radiprogram på National Public Radio och igår handlade avsnittet just om evolution och man kan höra programmet i mp3format. Mycket bra program, plus att evolutionsförespråkaren fäller många roliga kommentarer med brittisk engelska.

Om man vill lära sig lite mer historen bakom kan man kolla in på http://www.law.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/scopes/scopes.htm
där man kan läsa om rättegången mellan Tennessee, som just hade infört en lag som förbjöd kommunala skolor att lära ut evolution och John Scopes som var lärare i den lilla staden Dayton. Man kan förstås också söka på valfri sökmotor med sökorden scopes trial eller monkey trial som det också populärt kallas.

Som svenskar kan vi förkasta många amerikaners(den kristna högerns) synpunkter som insnöade. För många av oss, jag kan ju inte tala för alla, så är det väldigt svårt för oss att förstå hur någon kan ha sådana värderingar som många kristna amerikaner har. Det blir enkelt att bara förkasta och förlöjliga deras synsätt men det kallas förstås ethnocentrism och är inte mycket bättre än sexism eller rasism.

David Löfström sa...

Hej! Frågan är vilken religion som inte är fiktiv. Leve FSM, David Löfström