2006-04-11

Bokhylla 101

Jag är en lingvistisk tänkare jag, enligt What kind of thinker are you.

Linguistic thinkers:
  • Tend to think in words, and like to use language to express complex ideas.
  • Are sensitive to the sounds and rhythms of words as well as their meanings.
Välkommen till inlägg 101, samma siffra som på dörren till tortyrrummet i 1984, samma som på det där depechemodealbumet..

Min Bizarra bokhylla finner du här:


Den mest intressante är Nikanor Teratologen, på vertigo förlag. Genombildat och vidrigt! Notera att jag har båda utgåvorna av Teratologens första bok, både Norstedts och Vertigos. Vertigo fick ta över, inte kan Norstedts trycka sådana hemskheter inte? Hans första bok, äldreomsorgen finns fantastiskt nog som radiopjäs! (jepp, den ligger i min samling..) och boken spreds ett tag på nätet som inscannad pdf-fil (inte här inte...). Äldreomsorgen i övre Kågedalen, Förensligandet i det egentliga Västerbotten, Hebbershålsapokryferna, Apsefiston. Jag har hört rykten om att det ska komma en ny bok till hösten eller så. Fast det kan ju vara bara just rykten.

American psycho som också står i hyllan är ju dagislitteratur jämfört med Teratologen, både språkligt och innehållsmässigt, men den hamnade på den hyllan iaf.

LOB är en lite lustig snubbe, han verkar ha ätit upp alla bildade böcker som finns och sen gör han en absurd och rolig massa av det, med bildade titlar som Excelsior, Exitus och Biblia. Mitt alias Faidros kände han igen direkt! :) Sen rockar han järnet av hela soppan (har spelat med rukorna, raw deal, troublemakers, gbgsound och glo) och råkar skära sig i kinderna under invigningen av Errols, för det var bara så ROCK just då... eller nåt. I Rukorna var självaste Freddie Wadling med! LOB är skön och har sin hemmis här.


Iodine Jupiter har jag mest för att han gör så skön musik och konstig poesi. DiLevas onde tvilling eller nåt! Bilden på honom tog jag när han hade nån slags diktuppläsningsperformance nånting i malmö för nåt år sen.

Tack och lov ljög han för mig, han sade att han aldrig mer skulle ge ut nån skiva, eller för den delen någon bok. "Det falska paradiset" är bok och DVD, och finns på hans hemmis.

Jag har bara boken "dom dödas pornografi" och innehåller tackolov ingen porr alls, bara dikter. Å så följer det med en cd med en demolåt och en radiopjäs.

Marilyn Manson, long hard way out of hell, platsar bara kanske här. Är osäker på om han verkligen ÄR sådär sjuk som han gärna vill vara i sina videos. Jag gillar honom iaf! Det finns så många fina bilder på Manson så han får vara utan bild här.

Lasermannen är bara bra, och handlar om en sjuk människa, så han får också bo på den här hyllan.

Jønkeböckerna handlar nog mer om ett absurt liv, snarare än att böckerna i sig är absurda. Han är med i hells angels, och är snubben som dödade makrillen.

Samma sak gäller Niemis Populärmusik från Vittula. Kanonskön bok. Innehåller både verklighet och drömsekvenser.

Alexander Skantze talas det för lite om. Iaf om hans tidigare böcker. Plus minus noll. Grattis Gud. Sköna böcker. De senare böckerna fastnade jag aldrig för.

Sen har vi avdelingen "intressanta ideer som inte hittade ända fram": Anastasia Wahl skriver deckare om Klitty och Ballander: http://www.klitty.com , Den rebelliske Zebaot X, fightern från fittbergsliden, som förvisso är en intressant bok om att växa upp, men saknar nånting ändå. Hedersomnämnde för den coola pseudonymen dock!

Ny hylla.

När jag läser Stephen King, den hopplöst underskattade skräcksnubben så brukar jag använda mig av en falsk sedel som bokmärke! En dollarsedel från MAINE, där också King kommer ifrån! Kingsamlingen giter jag INTE plåta. Den innehåller alldeles för många böcker. Sist jag kollade var det sådär 5 böcker jag saknar på svenska. Snart färdigsamlat! :) Då får man gå över till Dean Koontz, en billig kopia på King. Koontz har definitivt sina ljusa stunder, men känns ändå rätt mycket sämre än king. Koontz läser jag när jag vill läsa King men inte har nåt, lixom!

8 kommentarer:

Lethe sa...

101 har ju också en annan användning. En amerikan skulle direkt tänka på en grundläggande kurs. Påhögskola/universitet tilldelas nämligen varje kurs med en trebokstavig förkortning av ämnet följt av en tresiffrig kod. Ju högre tal, desto mer avancerad kurs. Tal under 100 är bara förberedelsekurser. Över 100 börjar de egentliga kurserna och PHL 101 t.ex är Introduction to Philosophy och BIO 101 är Introduction to Biology på min skola.

101 är vida spritt som slanguttryck. Tänk dig t.ex att du har en vän som just har talas om bloggar, men vet inte vad det är. Du ger en kort grundläggande beskrivning av vad det hela handlar om. Då skulle du kunna beskriva det som blogging 101, eller bloggande 101 för att försvenska.

Därför låter Bokylla 101 kanske extra roligt för den amerikan som vet vad bokhylla betyder. En grundläggande introduktion till bokhyllor. Kan man doktorera i det månne?

Faidros sa...

101 verkar vara ett fascinerande tal!

Av MÅNGA anledningar!

Du som är smygamerikan - känner du till sifferkombinationen 420?

Är den allmänt känd däröver, eller bara i vissa kretsar?

Siffror har KRAFT!

Lethe sa...

Nu har jag funderat på det ett par dagar, men jag kan inte erinra mig om att jag har hört något om 420. Vad är det för något? 42, har väl de allra flesta koll på, men det är ju knappast unikt amerikanskt. Det drabbar väl ändå alla som har läst Douglas Adams och de som råkar känna de som har gjort det.

Om sifo frågade efter en kort beskrivning av meningen med livet skulle nog 42% ange detta tal som svar.

Faidros sa...

420 har jag läst ska vara amerikansk slang för cannabis. 4.20 kommer man ut från sin detention för att man har dummat sig på lektionerna och då kan man ta sig en joint! :)

En annan snubbe mumlade om att cannabis har 420 psykoaktiva ämnen.

Den viktigaste slutsatsen är nog att jag kan vara lugn för att Lethe lever ett hälsosamt liv därborta på andra sidan pölen! Glad påsk på dig!

Henrik Sundström sa...

Jäkla skumma böcker du har där i giftskåpet. Klart intressanta och en sort som jag nog skulle läsa, om jag läste. Det sägs att man kan känna en person genom att känna deras bokhylla...? Vem är då Faidros?

Faidros sa...

Faidros är väl rimligen en skum snubbe! :)

Jag HAR normala böcker oxå! Lite längre ner på den hyllan finns DaVincikoden, Nationalencyklopedin, å några rysare.

Läser du inte alls, Henrik? Vad har du då i bokhyllan? MChjälmen?

Henrik sa...

I bokhyllan har jag några böcker som jag fått av folk som trott att jag fortfarande läser :-)

Hurdan är då jag - om man kan döma folk efter deras bokhylla?

Hjälmen får inte plats där, ännu.

Faidros sa...

Olästa böcker i en bokhylla.. hur är man då som person? *funderar*

Nån med snälla och bokälskande vänner som vill väl?