2008-10-11

"Svensken är så obildad att han tror att Chateubriand är en maträtt"Och det är det ju. Den skapades av monsieur Montmireil, kökschef hos den berömde författaren François-René de Chateaubriand.

Horace Engdahl är det som tycker att man är obildad om man inte vet det.

Chateubriand var alltså akademiens kodord för Le Clézio, årets nobelpristagare i litteratur.

Själv var han inte bildad nog inom informationshantering för att hålla "Chateaubrianden" hemlig fram till det magiska ögonblicket. (DN om läckan) Fast i sådana här sammanhang är man förmodligen bara obildad om man inte kan sånt som Horace kan. Ska vi diskutera tp-kablar du och jag, Horace? Eller kanske Frank Zappa?

I datorsammanhang ska man låta bli att välja lösenord som man kan gissa. Namnet på din hund, din förstfödde, din högt älskade bil tex.

DN hade 10 förhandstippade författare till priset. Jean-Marie Le Clézio (Frankrike), Adonis (Syrien), Assia Djebar (Algeriet/Frankrike), Inger Christensen (Danmark), Tomas Tranströmer (Sverige), Ko Un (Sydkorea), Péter Nádas (Ungern), Herta Müller (Rumänien) och Philip Roth (USA). Två med fransk anknytning, bara en med franskklingande namn.

Om man känner till kodnamnet för årets nobelpristagare, vem skulle du satsa pengar på av ovanstående? (oddsen på olika författare på SVD. 15,00 på Chateaubrianden)


Hör av dig Horace, om jag ska lära dig att välja kodord och lösenord på ett bättre sätt till nästa år./faidros - lat och obildad på ett svenskt akademiskt vis


Intressant? Andra bloggar om , .

6 kommentarer:

Anonym sa...

He he kan inte annat än hålla med. Horace gillar att påpeka att andra är obildade men han är troligen själv rätt så obildad inom många områden.

Faidros sa...

Det VORE seriöst intressant att träffa honom och förklara varför jag tyckte att chateaubrianden var ett dåligt val kodord, och diskutera lite tp-kablar.

Tar han till sig andras bildning, eller är det BARA litterär bildning som gäller?

Anonym sa...

Två slödder diskuterar.

Anonym sa...

Nyansering: Hade ni lyssnat hade ni förstått att han visste att det är en maträtt. Meningens "snarare än" är ju ganska viktig...

Faidros sa...

Det är lätt att kalla folk för slödder sådär va, när man är anonym.

Naturligvis visste han att det var en maträtt, det var därför han använde det kodordet.

Anonym sa...

Har Ni läst Chateaubriand?