2009-12-21

Att vara oskyldig...

.. att sitta inne i ca 20 år för mord man inte begått, att åka dit på ett skadestånd på 30 mille för att NÅN ANNAN har piratkopierat filmer, att få datorer beslagtagna för att grannen våningen nedanför säljer illegal alkohol.

Det är väl bara sånt som händer i länder långt bort som är svåra att stava till?

Näe. Det händer här och NU. Skratta du. Skratta åt rättshaveristen faidros. Men för att parodiera ett klistermärke som satt på raggarbilarna förr:


SKRATTA DU SVENSSON,
DIN DOTTER KAN SITTA I HÄKTET..


... för inte fan är du väl så dum att du tror att mp3orna i din dotters mp3spelare är LAGLIGA?


_______________


Långversion.

Thomas Quicks första mord påstås ha skett när han konfirmerades. Konfirmationen finns det fotobevis på. 50 mil från mordet, närmare bestämt. Inga tekniska bevis finns för något av morden han har erkänt.

Pirate bay-rättegången: Tingsrätten i Stockholm dömer Fredrik Neij, 30, Peter Sunde Kolmisoppi, 30, Gottfrid Svartholm Warg, 24, och Carl Lundström, 49, till att betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor för brott mot upphovsrättslagen.

Nu följer en lång parentes med detaljer:
(Beräkningsgrunden för skadeståndet består bland annat av en antagen förlust på €6.50 per nedladdad skiva och €0.70 per nedladdad låt, i enlighet med skivbolagens yrkanden. Beräkningsgrunden för de nordiska filmerna består av förlorad licensavgift på 700.000 SEK för distributionsrättigheten av varje Wallanderfilm samt 150.000 SEK för distributionsrättigheten av Pusher-filmen i enlighet med de nordiska filmbolagens yrkanden. Baserat på nedladdningsräknarna, motsvarar det cirka 73 SEK per påstådd nedladdning, vilket ligger relativt nära filmbolagens andrahandsyrkande på 66:70 SEK per nedladdning. För de amerikanska filmbolagen beräknas den antagna förlusten till 150 SEK för varje nedladdad film och 300 SEK för varje nedladdad TV-serie, vilket är lägre än deras yrkanden på 255 SEK respektive 261 SEK per nedladdad film och 415 SEK för varje nedladdad TV-serie. De amerikanska filmbolagen hade yrkat att marknadspriset skulle användas som beräkningsgrund men tingsrätten har genomgående använt den faktiska förlorade intäkten för bolagen som beräkningsgrund.)

Pirate bay och deras torrentsystem är ett sätt att transportera data, det är inte olagligt i sig. metoden används av folk som inte har råd med serverutrymme, men ändå vill nå en stor publik. Posten är ett sätt att transportera brev och paket. Vem vill på allvar sätta dit posten för den mängd knark och barnporr som BEVISLIGEN skickas den vägen?

Det är alltså inte de åtalade från pirate bay som har fildelat, det är användarna där, på samma vis som det är användarna av posten som gör nåt olagligt när man postar knark.

Ett lagligt exempel på hur laglig fildelning via nätverk som anses olagliga har fungerat bra är Basshunters Boten Anna. Han lär ha blivit utslängd från en del hubbar på dc (ett fildelningsalternativ till torrenter, exempelvis pirate bay) för att han tjatade så mycket på att folk skulle ladda ner låten av honom. Resultat? Det finns inte en svensk som inte känner till låten. 90% vet inte att det handlar om en bot och inte en båt.

Det sista då? Låter inte det helt sjukt? Jo, det gör det. Finns med i sydsvenskan. Alkoholtillslag. Aktion mot svartklubb. MY ASS. Det var därför man hade med sig inhyrda it-experter då va? För att de är erkänt duktiga på att bära flak med öl, eller? Så vitt jag vet är iaf någon dator återlämnad, dock inte i det skick den var i när den togs. Kan de inte ens kopiera hårddiskar utan att förstöra innehållet, trots inhyrda konsulter? Klantarsel.

Slutligpoäng: Ang din dotters mp3spelare. En 160gigs ipod, vad tror du att det kostar att fylla den med laglig musik när en en låt kostar 9:- att ladda hem och ett album kostar oftast 90:- ...

... och en 160giggare rymmer 40 000 låtar. MEN HON HAR JU BARA EN 8giggare! Som 118100 säger - "På en 8GB iPod får du plats med ungefär 2000-3000 låtar."

Man kan komprimera hårdare för att få plats med mer, eller mindre för för bättre ljudkvalitet. Sen är olika låtar olika långa. Men du greppar iden. Vad är 9 kronor gånger 40 000 låtar? (lita inte på mina fakta, googla själv....)

1984, here we are..
ps. ordet Rättshaverist handlar om att HAVA RÄTT, inte om att haverera rättsligt, gammalmodig som jag är. faktoider. ds.

Inga kommentarer: