2010-02-03

Och vem fan bryr sig om grundlagar ändå?

Ur regeringsformen 2 kap 10 §: ”Straff eller annan brottspåföljd får icke åläggas gärning som icke var belagd med brottspåföljd, när den förövades. Ej heller får svårare brottspåföljd åläggs för gärningen än den som var föreskriven då.”


Trodde inte det var okej med retroaktiv lagstiftning..


Men visst. Ändra ni..

GP, Sydsvenskan, SvD, DN. Maria Abrahmansson - Avskaffa inte preskriptionen retroaktivt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med dig.
Visst, tror även du, håller med att mord mm inte är ok, men för det kan vi inte bryta mot vad rätt är och avtal underskrivna och ratificerade och den egna grundlagen.

Detta beslutet visar återigen att Sverige inte är någon rättsstat.

Vi kommer nu inte få reda på vem som mördade Olof Palme, för Sveriges inkompetenta och kriminella polis lär ju inte kunna ta reda på.

Christer Pettersson begriper ju vem som helst inte gjorde det, även om polisen försökte få oss tro det och som de sedan hade ihjäl och kurderna likaså, som Hans Holmér jagade med blåslampa.

Sen kan man ställa sig frågan, finns det någon anledning straffa någon efter t ex 50 år?
Personen är förändrad och syftet med straffet är ju, ur allmänprevention, att avskräcka, men efter så lång tid minns ingen ens brottet och ur individualprevention är det totalt meningslöst.

Faidros sa...

Helt rätt. Mord är inte rätt nånstans.

Men att ändra på premisserna i efterhand gillar jag inte. Vad skulle folk säga om det blev dödsstraff på fildelning man gjorde för 10 år sen?

Ett rätt extremt exempel, men de behövs ibland.

Anonym sa...

Nu är det ju faktiskt inte så att man lägger på straff på något som inte var straffbart då gärningen begicks. Inte heller blir det en svårare brottspåföljd. Likaså är det ju så att om gärningen redan har preskriberats kommer man ju inte helt plötsligt bli straffbar igen. På vilket sätt menar du att det här är retroaktiv lagstiftning? Ditt "extrema exempel" är ju fullständigt uppåt väggarna och saknar helt relevans. Du gör oss andra som inte heller gillar lagstiftningen om fildelning en stor otjänst genom att dra in den på det här viset.

Anonym sa...

Jamen just på grund av den reglen kan ju krigskrimminella INTE längre se Sverige som en fristat, och det är nog därför den skrevs...Gamla Tyska militärer kan vi tåla, ca samma kultur. Men inte hela jävla arabsamfundet och Afrika..

Anonym sa...

Oj vilken inkompetent bloggare! Det här är ju inte retroaktiv lagstiftning! För övrigt är syftet med straff vid våldsbrott inte bara att avskräcka utan även att "hämnas". De svenska påföljderna efter t ex våldtäkt, grov misshandel och brott mot barn är patetiskt milda.