2005-03-29

Schnappivarning utfärdad

Det är fortfarande mars, och Schnappi ligger på både danska och norska topplistor! Dessutom ligger den kvar på top10 i tyskland! Inte illa pinkat av Joy Gruttmann! Hon skrev låten som 4åring, och nu är hon 7! (artikel om henne på norska)

Eftersom Schnappi har intagit både danmark och norge finns det STARKA skäl att misstänka att det blir sommarens stora plåga även här i sverige! I österrike, belgien och schweiz ligger den etta!

Här finns en mix, med bland annat Schnappi, die geile krokodil! Schnapsi, das kleine alkodil är med oxå på ett hörn, och några andra krokodiler! Mixen hittade jag på Klods blog.

Glöm inte var du läste om Schnappi först! :)

2005-03-27

Korrespondensschack

Jag misstänker att jag och Vipere håller någon slags rekord i korrespondensschack! Vi höll på i en hel MASSA år, och kom (nästan) aldrig till slutet av någon match!

Inte för att vi tänkte så mycket, och var så duktiga, utan för att brev med schackdrag tappades bort, schackbräden vältes osv i osannolika kombinationer, så vi kom sällan längre än ett par drag..

Fast vi har lyckats, jag tror det tog ungefär 10 år! Vipere vann! :)

Idag är det svårare att slarva bort schackpartier. http://www.eschack.com/ står till vår tjänst! Nuförtiden är det virusattacker och borttappade nätanslutningar (hej Vipere..) som står för problemen.

Blev lite inspirerad till att skriva om schack, nu när Bobby Fischer har gått och blivit islänning! (Onödig fakta 1: Flykten från Japan till Island gick via skåne.)

Bobby Fischer har skapat en egen variant av schack, kallat slumpschack.
Bobby Fischers Random Chess i java: http://play.chessvariants.org/erf/FischerR.html

Verkar klart jobbigt sätt att spela. Tänk att stora hjärnor tänker så lika! *kaxig* Otto och jag satt hos Johan och skissade på ett nytt slags schack, som skulle heta Schock, eller Mess (svenska, resp engelska) och skulle ha 16*16 rutor, och för att kompensera antaler rutor skulle man få två drag på sig i varje omgång. Helt omöjligt att spela. :) Men kul!

2005-03-21

Alla goda ting är tre, konst, fysik och LSD

Näe, jag har inte börjat knarka, jag kan vara manisk och låta hjärnan spinna loss ibland nog ändå ibland.

Fyra dimensioner. Fyra rymddimensioner. Upp-ner, in-ut, höger-vänster och ana-kata. Första gången jag tänkte ordentligt på det här var ca 1992 hemma hos Vipere i Ankarsrums stationshus. Den natten vrängde vi ut och in på hjärnorna ordentligt och lyckades förklara för varandra hur maskhål skulle kunna fungera. Nån annan hade ju lyckats förklara det långt innan, så den enda revolutionen skedde i våra skallar.

Senare såg jag en animation av skuggan av en hyperkub i ett datordemo. Snyggt, och FRUKTANSVÄRT fascinerande! Amiga. Minns inte vem som gjorde det, eller vad demot i övrigt gjorde. Snyggt var det.

Om man väljer att se det så skulle man kunna låta den fjärde rymddimensionen förklara alla övernaturligheter. Om något färdas i den 4de dimensionen skulle det kunna dyka upp och försvinna helt spårlöst för oss. Nota bene; jag säger inte ATT det är så, men det är ETT filosofiskt sätt att se det. Man skulle ju också kunna säga att universum bara är ruskigt mycket större. Fast det är inte lika spännande!

Senare upptäckte jag att man kunde presentera hyperkuben på ett annat vis i vår tredimensionella värld, genom att vika ut den, precis som man kan göra med en vanlig kub. När man viker ut en 3dimensionell kub blir den platt, 2dimensionell. Samma sak händer med hyperkuben, den tappar en dimension.



Utvikt tredimensionell figur som numer är platt och tvådimensionell

En roterande (eller vad den gör) hyperkub
När jag snöade in på hyperkuber igen när jag upptäckte att man i en variant av befunge programmerade i 4 rymddimensioner (se mitt inlägg om onödiga programmeringsspråk).
När jag surfade runt och kollade lite om hyperkuber såg jag att Dali hade målat en utvikt hyperkub redan 1954. Antar att han inte hade någon commodore amiga till hjälp.

Dali. Surrealist.

"Ren psykisk automatism, med vars hjälp man söker i tal, skrift och på annat sätt återge tankens verkliga funktion. Det innebär tankens diktamen under frånvaron av all förnuftskontroll och alla estetiska och moraliska avsikter." André Breton om surrealism

Surrealism, öververklighet. Hmm.

Dali fick in lite andlighet i sin fyrdimensionella kubtavla. 1954. LSD tog han också. Var det en syn, eller bara liksom ett coolt kors han målade och lade till Jesus? Fick han iden under ett LSDrus?

Corpus Hypercubus

Charles Howard Hinton var ännu tidigare. I "Fourth Dimension" beskriver han trick för att kunna se skuggan av flerdimensionella objekt.




Ett sätt att försöka förstå den fjärde dimensionen är att beskriva en tvådimensionell värld och se hur den skiljer sig från vår.

Johan Edelswärds riktigt bra beskrivning av en tvådimensionell värld, en tredimensionell värld och en fyrdimensionell värld.

Edwin Abbott Abbotts bok om flatländare på projekt gutenberg.



Länk: SNYGG 4dimensionell kub som animerad skärmsläckare
Länk: Snurra en hyperkub själv!

2005-03-15

Japanska tecken

Tja.. ibland ser man ju japanska tecken här och var, som tatueringar, tryck på mattor och kläder och sånt..

..och ingen vet vad det står egentligen!

Tror de gör samma grej med svenska tecken i Japan jag!

http://bokhans.com/tokyovaruhus.html

"Behaga gö ra saktmodig rengöra stjärma för växa säkert."
"Sverige flygväsen vila"

Jahaja!





2005-03-06

I love it when you talk nerdy to me!

Dags för en tripp ner i nördträsket.

Vi börjar lite enkelt med en nördtatuering och fortsätter med en typ av nörderi jag aldrig sett förr. Regplåtsnörderi! Sverige har betydligt fler plåtar än jag kände till innan jag hittade den här siten!

Nu går vi till det tyngre nörderiet. Programmering.

Två och ett halvt språk: Brainfuck, och Befunge och 4DL.

Brainfuck
Brainfuck är ett ytterst minimalistiskt programmeringsspråk som har 8 kommandon, och har en kompilator på 240 bytes. Den enormt minneskrävande kompilatorn skrevs på en amiga ungefär 1993.

Lista över kommandon

  • ">" flytta pekaren ett steg åt höger
  • "<" flyttar pekaren ett steg åt vänster
  • "+" addera ett till byten pekaren pekar på
  • "-" subtrahera ett från byten pekaren pekar på
  • "." skriv innehållet i byten pekaren pekar på till utdataströmmen
  • "," läs en byte från indata-strömmen och lagra den där pekaren pekar
  • "[" om minnespekaren är noll, hoppa förbi till motsvarande ]
  • "]" hoppa tillbaka till motsvarande [

(strunta i blommorna och citationstecknen, de var ett nödvändigt ont för att kunna skriva ner den där listan över huvudtaget utan att blogspot lade sig i det och trodde det var någon märkligt html-variant)


Hello world!
++++++++[->+++++++++<]>.<+++++++[->++++<]>+.+++++++..+++.>++++++++[->++++<]>.<<++++++++.--------.+++.------.--------.>>+.---[---<+>]<.

(med reservation för att den hopplöst onördiga blogspot har fibblat med koden. jag GITER faktiskt inte korrläsa..)

Befunge

Befunge är ett tvådimensionellt programmeringsspråk, där man när man vill kan få koden att byta riktning, med piltecken. Helt underbart, och faktiskt lite mer läsbart än brainfuck! Resten av Befunges kommandon tycker jag inte är så spännande, det är mest att källkoden är så underbart nördigt fånig som jag gillar det!

4DL

4DL är befunge i 4 dimensioner. Jag tänker inte ens börja försöka visualisera det! Jag nöjer mig med att tycka att skuggan av en tesseract är vacker.

http://susning.nu/Befunge
http://susning.nu/Brainfuck
http://esoteric.sange.fi/brainfuck/ - The brainfuck archive
http://home.wxs.nl/~faase009/Ha_BF.html - Brainf***
http://www.df.lth.se/~lft/brainfuck/ - Elegant lösning på Game of Life i Brainfuck
http://www.dangermouse.net/esoteric/ook.html - Ook! En parodi av Brainfuck, avsedd för orangutanger. Bananer är goda.

2005-03-05

Dry martini, wet olive

Ja, då var det helg då! Skål Olle! Skål Helge!

2005-03-02

Zen och konsten att sköta en motorcykel

Kanske är läge för ett litet inlägg om snubben som har skrivit världens bästa bok, Zen och konsten att sköta en motorcykel. Den handlar inte om zenbuddhism, och som författaren själv säger, så är den ingen vidare guide om motorcyklar heller.
Vad den ÄR är en bok om en resa han gjorde med sin son, en bok om hur han försökte sig på att definiera kvalitet, samt en självbiografi!

LÄS!
Pirsigs fotoalbum från mc-resan 1968.